Ei workita 80m tänä(kään) talvena

Edellisenä talvena oli 80m antenni mykistynyt kummasti ja syyllistä ei siihen hätään löytynyt. Kesällä sitten aloin tutkia asiaa tarkemmin ja puun juurelta löytyi kaksi koksin päätä. Eipä ihme jos ei signaali mennyt läpi. Koksin leikannut viilto oli terävä ihan kuin olisi puukolla tai kirveellä pistetty poikki. Noh, veikkaan kuitenkin että kyseessä on ollut jänis. Koksin loppupätkä kun sattui olemaan vain RG58:a ja siihen nähtävästi jäniksen hampaatkin ovat pystyneet.

Otin sitten samointein koko antennin alas ja kunnostin sen, sekä vaihdoin koksin uuteen. Tällä kertaa laitoin 7/8″ koksia. Häviöt minimiin ja jäniskin tarvitsisi tällä kertaa rautasahan jos meinaa saada poikki. Erästä toisen antennin koksia (Ecoflexiä) se olikin taas käynyt nykimässä, mutta sitä ei ollut saanut sentään poikki. Pieniä puremajälkiä vain näkyi muovikuoressa, mutta ei toivottavasti läpi asti. Kummasti tuntuu nuo koksit maistuvan.

Ajattelin tulla nyt sitten workkimaan vaihteeksi, kun sattui itsenäisyyspäivän johdosta pidempi viikonloppukin. Muut bandit toimikin hienosti, mutta kääntäessäni rigin 80metrille oli taas aivan hiljaista. Otsalampun kanssa kävin sen verran iltapimeässä katsomassa, että kaikki liitokset pitäisi olla kiinni ja antennikin näyttäisi vielä olevan ylhäällä. Tarkempi tutkiminen jäi seuraavaan päivään.

Päivän valjettua lähdin sitten etsimään syyllistä. Ei ollut sentään jänis löytänyt rautasahaa ja koksit oli säilyneet ehjänä. Antennin syöttöpiste oli sen sijaan ilmeisesti viimeaikaisten myrskyjen seurauksena hajonnut ja puussa roikkui pelkkä koksin pää. Itse antenni lepäsi alemmilla oksilla. Alas joutuu näköjään taas ottamaan ja tekemään syötön uusiksi. En kuitenkaan taida ruveta sitä tekemään nyt lumen seassa pakkasessa, vaan odottakoon sitten ensi kesään. Onneksi muut bandit 160m – 10m toimii. VU7AG olisi tosin ollut äänessä tänä iltana 80m CW:llä, mutta se jää nyt 80m bandilla workkimatta. Monella muulla bandilla se tulikin jo lokiin. Sen verran kuuntelin 40m GP:llä, että hyvin se olisi kuulunut.

Lähiaikoina on tulossa päivityksiä rakentelujuttuihin ja DXCC sivu täytyy myös laittaa ajantasalle. Kannattaa siis vierailla piakkoin uudestaan. Mukavaa joulun odotusta ja paljon DXiä!

73 de Reijo OH7GGX