Uuden radiokoneen käyttökokemuksia

Kirjoittelin vuoden vaihteessa radioasemani uudesta tietokoneesta. Nyt kun käyttökokemusta on jo hieman kertynyt, niin lienee hyvä aika hieman päivitellä tilannetta.

Tähän mennessä kone on vastannut tarkoitustaan erinomaisesti. Ainoa asia mikä jäi hieman kaivelemaan, oli etten heti ostanut kahta näyttöä vaan yritin pärjätä yhdellä. No eihän siitä mitään tullut kahteen näyttöön tottuneella, vaan työpöytä tuntui kokoajan ahtaalta. Niinpä ei auttanut kuin käydä etsimässä vielä toinen samanlainen rinnalle. Hieman siinä jo jännityksen puolelle meni, että vieläkö löydän samanlaisen, kun kyseessä oli poistuva malli. Onneksi jäljellä hyllyssä oli vielä tasan yksi kappale minua odottamassa ja sen nappasin ostoskärriin hyvin nopeasti. Nyt tuntuu taas luksukselta, kun voi pitää esimerkiksi lokia toisella näytöllä ja muita ikkunoita toisella.

Asensin koneeseen myös Dimension4 ohjelman hoitamaan kellon synkronointia. Minulla on sisäverkossa aikapalvelimena Raspberry Pi, johon olen liittänyt GPS modulin. GPS moduli on katon harjalla, joten hieman piuhalla on pituutta siinä välissä ja se saattaa pientä vääristymää pulssiin aiheuttaa, mutta riittää kuitenkin vallan mainosti tähän tarkoitukseen. Tuskinpa netin yli tarkempaa aikaa ainakaan saisin.

Näin radiokäytön kannalta monia varmasti kiinnostaa laitteiden aiheuttamat häiriöt. Niitä ei ollut alussa eikä niitä ole vieläkään. Kaikki näyttäisi siis siltäkin osin pelaavan hienosti. Toki minulla on aseman maadoitukset melko hyvällä mallilla, joten välttämättä kerrostalossa kompromissiantennilla ja kehnoilla maadoituksilla ei tilanne ole yhtä hyvä. Minulla häiriöitä ei kuitenkaan ole. Ei myöskään tuosta Raspberrystä, vaikka niitäkin on häiriöistä kritisoitu. Sekin on tosin alumiinikotelossa mikä antaa hieman suojaa RF häiriöitä vastaan.

Kaikki näyttäisi siis toimivan hienosti. Eri ohjelmatkin toimivat. Normaalit lokithan hoidan Logger32 ohjelmalla ja kilpailut sitten N1MM+ kisasoftalla. Digimodeja en kovin paljoa harrasta, mutta niille löytyy MMTTY, WSJT ja WSJT-X. RTTYä en tosin ole vielä tainnut ehtiä tällä kokoonpanolla workkimaan, mutta alkuvuoden meteorisateissa tuli testattua WSJT / WSJT-X:llä MSK144 ja FSK441 modeja.

Kilpailukäytössä kone pääsi nyt tänään ensimmäistä kertaa kunnolla testiin. En itseasiassa muistanutkaan, että tänä viikonloppuna oli CQ WPX kisan SSB -osa. Onneksi klusterilta sattui spotteja silmään ja niinhän se oli avattava N1MM+ ja koitettava miten kisahommat pelaa. Hyvältä näyttää. Ja kelitkin on olleet ihan kohdallaan. Alkupäivästä kuului hienosti Japanin, Kiinan, Australian, jne suuntaan hyvillä signaaleilla. Nyt alkaa puolestaan Amerikan suunta tulemaan hyvin sekin. Mitenkään hirveän tosissaan ei ole tarkoitus workkia nyt tällä kertaa, vaan lähinnä testailla ja kuulostella mielenkiintoisia maita/asemia.

Tätä kirjoitellessa on lokiin kertynyt jo ainakin Australia, Japani, Kiina, Israel, Intia, Libanon, Bosnia, Saudi-Arabia, Indonesia, Azerbaijan, Kuwait, Romania, Unkari, Venäjä, Malta, Espanja, Italia, Kreikka, Kypros, Ukraina, Kazakhstan, Bulgaria, Portugal, Serbia, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Bahama, Bonaire, Kanada, jne. Tähän astiset olen workkinut 20m ja 15m bandeilla. Keli on noilla bandeilla ollut ihan hyvä. 10m asti ei kelit ole nousseet, joten sieltä ei ole qsoja. Alempia bandeja en ole vielä käynyt edes kuulostelemassa, mutta enköhän sinnekkin vielä illemmalla eksy. Nyt jos ensin kuitenkin workkisi vielä hetken Amerikan suuntaa ja taitaa tuolta vielä hieman Aasian suuntaakin kuulua. Välillä antennit vispaa edestakaisin kun molempia suuntia tekisi mieli workkia. Edellämainittuihin on muuten riittänyt ihan 100W, joten kyllä se qso kulkee ilman linukkaakin.

Myös uusi jalkapedaali pääsi tässä samalla testiin. Aiemmalle tuli joskus aiemmin QSOt täyteen ja syksyn CQWW kisankin workin ihan tavallisella käsimikrofonilla PTT:tä painellen. Käsien vapaaksi saamisen kannalta kuitenkin headset ja pedaali ovat kisassa omiaan. Ostin Stareleciltä sellaisen edullisen mutta ihan vakuuttavan oloisen perus pedaalin mallinumeroltaan FS-1. Vaikuttaa mekaanisesti olevan ihan ok. Piuhan tosin joutuu vaihtamaan pidempään ainakin minun käytössäni. Hintaa on alle kympin, joten hinta-laatusuhde on kohdallaan.

73 de Reijo OH7GGX