Automaattiset päivitykset pois Windows 10 Pro:ssa

Radioaseman uutta tietokonetta käsittelevässä postauksessa mainitsinkin Windowsin automaattisten päivitysten laittamisesta pois. Nyt kun jouduin asentelemaan konetta uudestaan, niin nappasin samalla kuvakaappaukset mistä homma tehdään ja ajattelin tehdä tällaisen pienen ohjeen muillekkin.

Radioamatöörikäytössä nämä automaattiset päivitykset voi haluta pois paristakin syystä. Ensinnäkin päivitykset juuri kun harvinainen DX on äänessä tai kisa alkamassa/käynnissä, ei ole ollenkaan toivottava asia. Toiseksi Windows maailma on valitettavasti hieman huonossa maineessa siinä, että päivitykset saattavat jopa sotkea pahimmillaan koko koneen. Näiden syiden vuoksi voi olla hyvä ettei asenna uusimpia päivityksiä ihan heti (vaan vasta myöhemmin kun bugit on korjattu) ja ainakin niin että voi päättää itse milloin on sopiva hetki asentaa päivitykset. Oletuksena Windows antaa keskeytää päivitykset 7 päivän ajaksi, mutta käytännössä ne on siis kuitenkin lopulta pakko asentaa.

Automaattiset päivitykset voi Windows 10 Professionalissa ottaa pois ryhmäkäytäntöjen avulla. Home -versiossa tämä ei onnistu. Jos olet ostamassa uutta konetta radioamatöörikäyttöön, niin kannattaa ilman muuta sijoittaa hieman enemmän Pro versioon tällaisten mahdollisuuksien vuoksi.

Pro -versiossa homma tapahtuu kuitenkin seuraavasti. Avaa ihan ensin Ryhmäkäytäntöeditori.

Suorita -ikkuna löytyy joko käynnistysvalikon kautta ”Windows-järjestelmä” osiosta, tai painamalla Windows + R näppäimiä. Kirjoita kenttään ”gpedit.msc” ja paina OK.

Nyt pitäisi aueta yllä olevan kaltainen ikkuna. Etsi vasemman puoleisesta ruudusta seuraava polku: Tietokoneasetukset -> Hallintamallit -> Windowsin osat -> Windows Update .

Windows Update kohdan valittuasi pitäisi oikeanpuoleiseen ruutuun tulla joukko asetuksia. Valitse ”Määritä automaattiset päivitykset” ja tuplaklikkaa se auki.

Valitse ”Käytössä” ja vasemmanpuoleisesta ruudusta kohdasta ”Määritä automaattinen päivittäminen” vaihtoehto 2 ”Ilmoita ennen lataamista ja asenna automaattisesti”. Tällä valinnalla päätät siis itse milloin lataat päivitykset. Kuitenkin käynnistettyäsi latauksen, ne myös asennetaan samalla. Mielestäni tämä vaihtoehto aiemmin kysyi myös erikseen asentamisesta, mutta joko muistan väärin tai asiaan on jonkun päivityksen myötä tullut muutoksia. Muitakin vaihtoehtoja voi toki valita mielensä mukaan, mutta tämä oli omalla kohdallani sopivin. Päivitykset voi ottaa myös kokonaan pois käytöstä. Oikeanpuoleisessa ruudussa on ihan hyvin selitetty miten eri valinnat vaikuttavat.

Kun olet hyväksynyt uudet asetukset (”Käytä”/”OK”), kannattaa tehdä vielä pari pientä toimenpidettä varmistaakseen että uudet asetukset varmasti tulee käyttöön.

Avaa seuraavaksi käynnistysvalikosta ”Asetukset” ja sieltä kohta ”Päivittäminen ja suojaus”.

Ylhäällä pitäisi olla punainen tähdellä merkitty teksti ”Organisaatiosi hallitsee joitakin asetuksia”. Tarkista päivitykset kertaalleen. Avaa sen jälkeen Komentokehote ja kirjoita sinne ”gpupdate”. Luultavasti asetus toimii ilman tätäkin käskyä, mutta onpahan ainakin varman päälle.

Nyt Windowsin ei pitäisi tarjoilla pakkopäivityksiä vaan saat päättää asiasta itse.