Radioaseman varmuuskopiot ja UPS

Viikko sitten, juuri CQMM DX kisan aikaan, sattui tietokoneen kanssa pieni takaisku. Melkein kesäisistä keleistä johtuen olin välillä ulkonakin ja palatessani radioiden ääreen olikin tietokoneen näytöllä auki BIOSin asetusikkuna. Hetken ihmettelin mitä oli tapahtunut ja yritin käynnistää koneen uudelleen, mutta Windowsipa ei suostunutkaan käynnistymään. Parin yrityksen jälkeen käynnistyi Windowsin levyivirheiden korjaus. Se ei kuitenkaan ainakaan missään järjellisessä ajassa tuntunut saavan mitään aikaan, vaan jauhoi vain paikallaan yönkin yli. Ei auttanut kuin alkaa palauttelemaan konetta varmuuskopioista ja toivoa ettei laitteistopuolella ole mitään kovin pahasti rikki. Se, mitä oli tapahtunut, jäi arvoitukseksi. Hyvin todennäköistä on ollut jonkinlainen sähköjen räpsyminen mikä sitten on saanut Windowsin niin sekaisin ettei se enää osannut palautua.

Ensitöikseni laitoin tilaukseen UPS:n mikä on ollut jo pidemmän aikaa mielessä ja etenkin aina sähkökatkojen sattuessa. Lisäksi tilasin varmuuden vuoksi myös uuden kiintolevyn mikäli nykyinen on mennyt ihan oikeasti rikki. Sitä ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole tarvittu, vaan uudelleenasennuksella selvittiin.

Muista varmuuskopiot

Tässä tuli taas hyvin huomattua kuinka tärkeää on huolehtia kaiken tärkeän varmuuskopioinnista. Minulla oli käyttöjärjestelmän puhtaasta asennuksesta image mikä oli onneksi suhteellisen helppo palauttaa. Päivitysrumba oli silti edessä, koska niitä imagesta puuttui melkoisesti. Lisäksi piti asentaa tarpeellisia ohjelmia kuten lokiohjelma, kisaohjelmat, jne. Kun nämä oli tehty, otin uuden imagen mikä on ensi kerralla taas askeleen verran lähemmäs ajantasalla.

Kaikista tärkeintä on tietysti huolehtia tärkeiden tiedostojen varmuuskopioinnista. Ohjelmat voi aina asentaa uudelleen, mutta henkilökohtaiset tiedostot onkin se ikävämpi puoli. Radioaseman koneella ei onneksi juuri muuta kriittistä ole kuin lokit. Ne olen pyrkinyt ottamaan aina muistitikulle poistuessani. Kovin pitkältä ajalta nekään ei siis olleet vaarassa kadota. Kuitenkin sen viikon workkimiset ja viikonlopun kisan QSOt olivat vielä ainoastaan koneella. Niiden pelastaminen meinasikin olla hieman haastavapi operaatio.

Käyttöjärjestelmää ei siis saanut käyntiin, jotta tiedostoja olisi voinut yrittää pelastaa. Eikä levyvirheiden korjauskaan tuntunut tekevän muuta kuin jauhavan paikoillaan ikuisuuden. Kiintolevyä piti siis päästä tutkimaan jotain muuta kautta. Tarkoitukseen olisi ihan kunnon ohjelmiakin, mutta ensihätään koitin kuitenkin Linuxia live-tilassa eli en asenna sitä vaan pyöritän vain muistitikulta. Pääsinkin tällä tavoin tutkimaan kiintolevyn sisältöä ja aloin kopioimaan ohjelmien tietokannat ynnä muut tärkeät toiselle muistitikulle. Ihan kivuttomasti sekään ei mennyt, vaan Linuxi ei oikein olisi halunnut kunnolla tehdä yhteistyötä ja kisaohjelman tietokantakin vaikutti korruptoituneelta. Lopulta sain kuitenkin onneksi tiedostoista palautettua sen minkä tarvitsinkin. Täysin en ole varma jäikö jotain kisan QSOista puuttumaan, mutta pääosin ne vähät QSOt vaikuttaisi nyt olevan lokissa.

Tiedostojen pelastamisen jälkeen oli aika palauttaa kiintolevylle käyttöjärjestelmän image. Imagen palautushan hävittää kaiken mitä siellä levyllä on, joten tiedostot on siksi pelastettava ensin. Palautus näytti onnistuvan hyvin eikä kiintolevyssä vaikuttaisi olevan mitään fyysistä vikaa. Varmuuden vuoksi skannasin sen vielä läpi mahdollisten virheiden varalta ja vikoja ei löytynyt. Kaikki hyvin siis tältä osin.

Olin siis ottanut käsin varmuuskopioita aiemminkin, mikä pelasti pahimmalta katastrofilta eli esimerkiksi lokien täydelliseltä häviämiseltä. Kokemuksen jälkeen varmaan varmuuskopioinnin tiheys saattaa kuitenkin hieman kasvaa. Lisäksi pohdintaan jäi miten saisin N1MM+:n tietokannasta tehtyä kisan aikanakin varmuuskopiota jonnekkin. Tietokanta ei voi kuitenkaan sijaita esimerkiksi verkkolevyllä, joten se on pois suljettu vaihtoehto. Windowsin voi toki ajastaa tekemään varmuuskopioita, mutta kisatilanteessa näiden ajastusten välilläkin ehtii paljon QSOja häviämään. Varmuuskopiointi pitäisi siis saada ainakin melkein reaaliaikaiseksi. Jatkosuunnitelmissa on ainakin ottaa emolevyn RAID toiminto käyttöön ja peilata levyn sisältö toiselle. Tilaamani kiintolevy ei siis varmaankaan mene hukkaan vaikka nykyinen selvisikin hengissä.

UPS

Tilaamani UPS on APC:n valmistama Back-UPS BX 1400U. Olisin ehkä tilannut Eatonin UPSin, mutta niitä ei ollut sopivia kaupan hyllyssä sillä hetkellä. Eiköhän tämä APC asiansa aja sekin.

Ihan kompaktin kokoinen laite, joka on mitoitettu 1400VA (700W) nimellisteholle. Oman keskusyksikköni ja kahden näytön kulutuksella se lupailee pystyvänsä tarjoilemaan sähköä jopa noin tunniksi. Täydellä kuormalla toki vain 2,5 minuuttia. En ole vielä testannut käytännössä kuinka pitkään kone todellisuudessa pysyisi päällä. Nythän sähkökatkotilanteessa käytännössä tietokone sammutetaan hallitusti ellei sähköt palaa suhteellisen nopeasti.

Lähtöinä on 4kpl Suko-paikkoja (ei tarvitse erikoispiuhoja). Lisäksi löytyy RJ11 paikat modeemin suojaukseen tarvittaessa ja USB portti tietokoneen kanssa kommunikointia varten. USB kaapelin joutuu näköjään ostamaan erikseen ellei ole ylimääräistä nurkissa pyörimässä.

Ensimmäisten asioiden joukossa kokeilin tietysti myös aiheuttaako UPS häiriöitä radioihin. Ainakaan HF bandeilla ei vaikuttaisi olevan ongelmaa. VHF/UHF on vielä testaamatta. Radiot ei siis ole UPS:n perässä, vaan pelkkä tietokone näyttöineen. Periaatteessa tuossa riittäisi potkua laittaa radiokin perään, mutta en tiedä olisiko se niin puhdasta sähköä että haluaisin radioita sen perään laittaa. Tämähän myös valvoo ja säätää jännitettä mikäli yli- tai alijännite tilanteita esiintyy.

Sähköjen hävitessä ei ole tarkoitus pitää tietokonetta päällä UPS:n perässä akkujen tyhjenemiseen saakka, vaan tietokone pitää tietysti sammuttaa hallitusti. Tämä näyttäisi onnistuvan USB portin kautta ihan Windowsin omallakin virranhallinnalla. Laite tunnistautui suoraan ainakin Windows 10 Pro:ssa ja ohjauspaneelista sain säädettyä tietokoneen menemään lepotilaan haluamani ajan kuluttua. Testasin ja toimii.

Asensin kuitenkin UPS:n oman ohjelman eli PowerChute Personal Editionin, joka tarjoaa hieman lisätietoja ja toimintoja. Näen myös sen hetkisen kulutuksen. Ja onpa näköjään valmistaja ajatellut jo ilmastoasioitakin, kun ohjelma osaa kertoa paljonko hiilidioksidipäästöjä syntyy ja montako puuta tarvitaan hiilinieluksi.

Olin jopa hieman yllättynyt kuinka pieniruokainen tämä nykyinen tietokone on. Keskusyksikön ja kahden näytön kulutus vain 63W. Tuolla kuormalla arvioitua käyntiaikaa akun varassa olisi 64 minuuttia. Kuorma tietysti hieman kasvaa kun on enemmän ohjelmia käynnissä, mutta perus hamssiohjelmilla en vielä kovin isoksi sitä saanut nousemaan. Tässä minulla taisi olla käynnissä lähinnä lokiohjelma ja ehkä nettiselaimessa QRZ.comi auki.

Ensimmäisen vuorokauden ajalta ohjelma tarjoili tällaisia tilastoja. Tietokone oli pääasiassa päällä tuon ajan. Sähkölasku kasvoi vajaalla 9sentillä, hiilidioksidipäästöjä syntyi 196g. Ja niitä puita tarvitaan 5,4 kpl. Näyttäisi pihan puut riittävän hienosti kompensoimaan radioasemani aiheuttamat päästöt, vaikka tuohon lisäisikin vielä radioiden ja muiden laitteiden kulutuksen. Ihan mielenkiintoista informaatiota, vaikka välillä tuo ilmastohomma meinaa ainakin omista korvista pursua jopa ulos.

Ohjelmasta voidaan tilastojen lisäksi luonnollisesti säätää UPS:n asetuksia sekä tietokoneen alasajoa. Tietokoneen alasajon voi valita joko niin että määritellyn ajan akun varassa oltuaan tietokone sammutetaan, tai vaihtoehtoisesti pidetään päällä niin kauan kunnes akkua riittää enää määritellyksi aikaa ja tämän jälkeen sammutetaan. Testailun perustella alasajo PowerChuten hoitamana näyttäisi toimivan sekin ihan niinkuin pitää.

CQMM DX kisa jäi siis kesken, mutta onneksi tärkeämpänä kone tuli kuitenkin kuntoon ja lokitkin pelastettua. Nyt kone pyörii myös UPS:n perässä, joten sähkökatkojen ei pitäisi aiheuttaa vastaavaa tilannetta enää uudelleen. Uusi image koneesta (sisältäen tällä kertaa myös tuoreammat päivitykset ja perus hamssiohjelmat) on tallennettuna toiselle levylle. Lisäksi RAID on tarkoitus ottaa käyttöön tulevaisuudessa. Näillä toimenpiteillä on toivon mukaan elämä tietotekniikan osalta taas hieman huolettomampaa. Tarkoitus on myös laittaa vielä aikapalvelin ja reititin ainakin tuon UPS:n perään samalla kun teen jonkinlaisen telineen UPS:lle ja laittelen piuhat fiksusti.