DXCC tilanne 8.3.2023

Viime aikoina on tullut taas workittua DXiä kun kerrankin on ollut aikaa. Muutama uusi maakin on tullut ja lisäksi uusia bandi/modepinnoja. Tällä hetkellä viimeisin QSO on pidetty 8.3.23 ja Clublogin tilastoinnin mukaan olen workkinut 290 maata. Vielä siis puuttuu 50 maata. Pääasiassa nämä puuttuvat on jotain saaria missä aktiviteettia ei niin usein ole tai jos välillä sattuisikin olemaan niin en välttämättä ole radioiden ääressä samaan aikaan. Pari näistä olisi kuitenkin onneksi tulossa lähiaikoina ääneen ja pieni mahdollisuus on että pystyisin niitä jopa yrittämään. Se P5 tietty puuttuu myös niinkuin monelta muultakin. 

Tämän vuoden peditioista kuumin puheenaihe lienee ollut Bouvet 3Y0J. Most wanted listan #2. Sitä itsekin kovasti odottelin ja tein antenneille huoltoa jotta olisivat valmiina kun taistelu pileupista läpi pääsemiseksi alkaa. Linukkakin piti nyt vihdoin hommata kun se oli vuosien varrella lykkääntynyt ja olin aiemmin workkinut maat vain radion 100W teholla. Bouvetin tapauksessa oli tietysti vielä arvoitus pääsevätkö ylipäätään perille ja ääneen. Sehän ei ollut mitenkään itsestäänselvää ja edellinenkin yritys oli jäänyt pelkäksi yritykseksi. Eikä se lopulta tämäkään peditio sujunut niinkuin oli suunniteltu, mutta pääsivät sentään pienellä setupilla ääneen. Tässä kohtaa oli selvää ettei tätä peditiota kovin monella bandilla workita ja ilmoilla oli myös toivetta antaa mahdollisuus ns.ATNOille. 

30m CW QSO Bouvetille onnistui. Kuvakaappaus M0OXO sivulta. 

Onnistuin lopulta saamaan Bouvetin lokiini 30m CW:llä joskus puolen yön jälkeen Suomen aikaa. Tämä oli minulle varsin mieluisa ATNO, koska pyrin keräämään maat ensisijaisesti CW:llä. Keräillään muita modeja ja bandipinnoja sitten jos joskus joku peditio onnistuu pääsemään ääneen isommalla setillä. Tuolloinkin varmasti on silti reiluinta antaa ensin tilaisuus niille joilla ei ole tuota harvinaista maata vielä ollenkaan lokissa. Bandipinnojahan nimittäin riittää kerättäväksi vähemmänkin harvinaisilla mailla vaikka kuinka paljon.

Toisena harvinaisuutena alkuvuodesta oli äänessä Most Wanted #3 eli Crozet. Thierry F6CUK piti sieltä muun toiminnan ohella yhden miehen peditiota tunnuksella FT8WW. Ensimmäisen QSO:n onnistuin saamaan FT8:lla minkä jälkeen Crozet oli jonkin aikaa QRT odotellessaan uutta workkimislupaa. Tuossa vaiheessa tietysti harmitti kun en ollut ehtinyt saamaan sitä lokiini CW:llä enkä ollut varma saisinko tilaisuutta yrittää vaikka operointi olisikin myöhemmin jatkunut. Onneksi pääsin kuitenkin vielä radioiden ääreen ja ilokseni ehdin saada vielä useammankin QSO:n Crozetille. Kolme CW pinnaa ja viisi FT8:lla. SSB jäi puuttumaan, mutta ei haittaa. Onpahan seuraavallakin kerralla jotain workittavaa. Thierry workki myös sateliittiqsoja QO-100 sateliitin kautta, mutta siihen minulla ei vielä ole kalustoa.

QSO’t Crozetille. Kuvakaappaus ClubLogista.

Kolmantena mieluisana peditiona voisi esille nostaa 3B7M pedition Saint Brandon saarelle. Tämä lienee yksi parhaiten onnistuneita peditioita tälle vuodelle ja kovasti on haastetta muilla jos meinaavat pystyä samaan. 3B7M tiimi piti yli 128 tuhatta QSOa reilun viikon aikana. Onnistuin itse saamaan heti ensimmäisenä päivänä 5 QSOa ja lisää myöhemmin. Keli oli todella hyvä tänne OH-maahan ja läpi pääsi pileupista usein suhteellisen helposti. Osan QSOista pidin ihan radion tehoilla (olikohan jossain QSOssa jopa teho vain luokkaa 50W) ja osaan käytin linukkaa. Minun 10m/15m yagissa on luultavasti vettä syötössä, joten sinne en uskalla isommalla teholla ajellakkaan ennenkuin ehdin kesällä sen korjaamaan. Pikku tehoilla sillä saa kuitenkin onneksi vielä QSOja. Lisäksi virittelin puihin pari tilapäistä lankaa 15m ja 10m, jotta voin tarvittaessa ajaa niihin vähän isommalla teholla. 3B7M tuli workittua melkein kaikilla bandeilla ja modeilla mitä kuului. 80m ja 160m CW jäi puuttumaan, mutta onpahan ensi kerrallekkin vielä jotain. Lisäksi jäi puuttumaan nuo sateliittiyhteydet QO-100 sateliitin kautta. Tuo 2m tuossa taulukossa on muuten lokivirhe ja ne ovat oikeasti noita sateliittiyhteyksiä. Ovat luvanneet korjata tuon pedition jälkeen. Ihan loppuvaiheessa peditiota ilmaantuivat vielä 12m RTTY:lle minkä melkolailla nopeasti sainkin lokiini ennenkuin pileup ehti paisua liikaa. Tämähän oli minulle myös uusi maa (vaikkei mikään superharvinainen olekkaan), joten tällainen määrä workittuja bandi/modepinnoja vielä samalla kertaa oli varsin mieluisa saavutus.

QSOt Saint Brandonille. Kuvakaappaus ClubLogista.

Pääsipä noilla workkimisilla jopa Leaderboardille mitä ei kyllä normaalisti minulle tapahdu. Ei ole niin paljon aikaa workkia eikä tuuria matkassa. Nyt sattui olemaan, joten tottakai piti workkia sen edestä. Alla oleva kuvakaappaus on otettu 12.3.2023. En tiedä onko siinä kaikki lokit, mutta oletettavasti ainakin melko pitkälti. Tuon “2m” lokivirheen korjaaminen voi tietysti ehkä vaikuttaa vielä jotenkin järjestykseen.

Kansainvälinen Leaderboard. Tilanne 12.3.2023. Kuvakaappaus ClubLogista.

ClubLogista saa myös näkyviin pelkästään OH-asemien tulokset. Niiden tutkiskelu osoittaa ettei mennyt huonosti muillakaan OH-asemilla. Ahkerasti on workittu ja hyvin on kuulunut 3B7M muuallekkin Suomeen. Nopeimmin eniten slotteja on kerännyt kasaan OH6JD, joka oli tuossa kansainvälisellä listalla sijalla 21. 

OH-asemien sijoitukset 12.3.2023. Kuvakaappaus ClubLogista.

Tämä 3B7M peditio oli menestys monella tapaa. Tässä kohtaa täytyy myös vielä kehua aivan loistavia operaattoreita saarella. Sen lisäksi että siellä oli tarkat korvat, he myös jaksoivat kaivaa ne QSO’t lokiin asti kovasta metelistä huolimatta. Jostain kumman syystä nykyään kovin moni jatkaa oman koolinsa antamista loputtomiin ja vielä senkin päälle kun DX on jo kutsunut jotakuta. “Ovelimmat” tuntui etsivän missä kohti on se asema jota DX kutsuu ja tulivat siihen päälle huutamaan omaa kooliaan kun DX yritti saada tuosta jo kutsumastaan asemasta selvää. Nämä operaattorit kuitenkin kärsivällisesti ja hienosti odottivat kunnes QSO oli roger ja kooli varmasti kopitettu täysin oikein. Päälle huutanut häirikkö tuskin sai QSOa yrityksellään. Ehkäpä se QSO rate saattaisi olla vielä hieman parempi, jos tuollaiset päälle huutamiset jätettäisiin välistä ja annettaisiin kooli vain pari kertaa ja sitten odoteltaisiin kenelle DX vastaa ja annettaisiin workkia rauhassa. Eikä vastata silloin jos DX kutsuu AB1CDE koolia ja oma kooli on OH7GGX jossa ei ole edes yhtäkään samaa merkkiä. Ikävä kyllä välillä pileupeissa huomaa, että ne hyvät workkimistavat kaipaisivat joskus kertausta jopa OH-asemillakin. Valtavasta metelistä huolimatta 3B7M hoiti oman osuutensa ensiluokkaisen hienosti.

Nyt on taas pieni tauko omissa workkimisissa ja loppukuusta jos vain mahdollista niin yritän workkia noita muutamia mielenkiintoisia peditioita. Siellä olisi tulossa ainakin CY0S Sable Island minulle uutena, sekä bandipinnoja tarjolla FO/M ja PJ5 nyt ainakin. Mahdollisesti ensi kuun puolella voisi olla myös uutena tarjolla KH8 eli Amerikan Samoa.