HamClock

Kansainvälisiltä palstoilta osui silmään mielenkiintoisen näköinen sovellus radioamatöörikäyttöön. Se kantaa nimeä HamClock, mutta pitää sisällään paljon muitakin ominaisuuksia kuin pelkän kellon. Mielenkiinto heräsi jo pelkän kuvan perusteella kun näytti niin hienolta, joten olihan sitä ryhdyttävä oitis testaamaan itsekin. Sovellus tuntui herättävän mielenkiintoa muissakin, joten lupasin kirjoitella aiheesta jotain myös tänne kotisivuilleni. Radioamatöörilehteenkin juttua kaipailtiin, mutta Pasilla OH2PT oli jo sellainen tuloillaan joten kirjoittelen oman katselmukseni tänne ja jään mielenkiinnolla odottamaan Pasin kirjoitusta aiheesta.

HamClock on alunperin tehty ESP8266:lle, mutta myöhemmin siitä on muokattu myös Raspberry Pi:lle sopiva versio. Myös muihin Linux pohjaisiin ympäristöihin osaava tekijä saanee sen asentumaan. Omani asensin Raspberry Pi 4:ään. Parhaimmillaan HamClock on kosketusnäytön kanssa. Kokeiluvaiheessa käytin kuitenkin vain tavallista tietokoneen näyttöä ja erillistä hiirtä ja näppistä. Asennuksen ja asetusten määrittelemisen jälkeen ei tietysti välttämättä hiirtä tai näppistä enää tarvita, joten hamikello toimii hienosti sellaisenaankin seinällä. Sovelluksessa on kuitenkin hienoja toimintoja joiden kannalta joko kosketusnäyttö tai esimerkiksi erillinen bluetooth hiiri tuo lisäarvoa. Ohjelma itsessään on ilmainen, joten kuluja tulee lähinnä rautapuolesta jos ei joutilaita osia satu löytymään nurkista valmiina. 

Tämä ei ole varsinainen asennusohje, koska sen löydät ohjelman omilta sivuilta (linkit lopussa). Pyrin sen sijaan kuvakaappausten avulla hieman esittelemään minkälaisia näkymiä ja toimintoja HamClockista löytyy. Erilaisten infonäkymien lisäksi HamClockilla voi myös ohjata joitakin kääntömoottoreita ja Elecraftin radiota. Näiden testaamiseen minulla ei ollut kuitenkaan tällä erää mahdollisuutta.

HamClockin näkymä on jaettu lohkoihin joihin voi valita mieleistään infoa ja niitä klikkaamalla saa myös erilaisia toimintoja aikaan. Vasemmalla ylhäällä on ensin oma kutsu, päiväys ja kellonaika UTC:na. Lisäksi näytetään uptime eli kuinka kauan kello on ollut päällä, Wifi signaalin voimakkuus / IP-osoite vuorotellen, sekä ohjelman versionumero. Lukon kuvasta voi lukita näytön niin ettei sitä klikkailemalla tapahdu mitään. Pitkä painallus avaa valikon josta ohjelma suljetaan tai käynnistetään uudelleen. Tämä lohko pysyy vakoina, mutta voit muutella asematunnuksesi tekstin väriä ja taustaa mieleiseksesi.

Seuraavana ylärivissä on kolme hieman leveämpää ja yksi kapeampi infolohko. Näihin voi valita erilaisista vaihtoehdoista joko yhdet jokaiseen tai useampia jolloin ne vaihtuvat vuorotellen. Tässä ensimmäisenä kuva kuusta perustietoineen. Sen oikealla puolella on VOACAP ennuste valittuun DX:ään. Kolmantena olen valinnut DX klusterin jossa näkyvät vihjeet tulevat myös kartalle näkyviin. Oikeassa reunassa on näkyvillä hieman infoa radiokeleistä.

Näiden alapuolella on ensin vasemmalla DE ja DX ikkunat. DE ikkunassa näkyy oma paikallinen kellonaika ja sijainti sekä auringon nousu- ja laskuajat. Tähän voi valita myös viisarikellon halutessaan. DX ikkunan infot vaihtuu sen mukaan minkä paikan kartalta on valinnut ja kellonaikojen lisäksi näytetään etäisyys ja suuntima. 

Karttaan voi valita erilaisia vaihtoehtoja. Jutun alussa olevassa kuvassa oli valittuna “Terrain” mallinen pohja levitettynä. Tässä kuvassa on puolestaan näkyvissä “Countries” eli maiden rajat ja kartan olen laittanut pallon muotoon. Lisäksi olen laittanut asteiden viivat näkyviin. Oma sijainti on tuo oranssi pallo ja vihreä rinkula valittu DX. Aurinko ja kuu näkyvät luonnollisesti myös ja valita voi senkin näytetäänkö valoisan/pimeän alueet.

Kuun kuvaa alaosastaan klikkaamalla saa auki tällaisen toiminnon mikä voi kiinnostaa EME harrastajia. Ennen kuun klikkaamista täytyy tietysti valita kartalta vasta-aseman sijainti, jotta tarkasteltavat tiedot täsmää oikeaan paikkaan. Tästä näkymästä nähdään kuun nousu-/ laskuajat ja elevaatiot molemmille sekä milloin kuu on näkyvissä molemmilla yhtäaikaa.

Tässä esimerkissä on karttapohjaksi valittu tuo “Countries” levitetyssä muodossa. Viivoitus/ruudukko on tällä kertaa suhteessa omaan sijaintiin. Tuota ruudukkoahan ei ole siis pakko pitää päällä ollenkaan jos ei halua, mutta olen näihin esimerkkeihin vaihdellut vähän erilaisia niin hahmottuu paremmin mitä kaikkea löytyy. Ruudukon voi laittaa myös esimerkiksi lokaattoriruutujen mukaan. Tuo kartan päällä vasemmassa ylänurkassa näkyvä info on sen mukaan missä hiiren kursori kartalla on. Se häviää kun karttaan ei hetkeen koske. Kartalla näkyvät kolmiot ovat majakoita jotka lähettävät juuri sillä hetkellä. Niiden taajuudet näkyvät vastaavilla väreillä oikean ylänurkan infolohkossa. Muista ylärivin infolohkoista uutena on tässä tuo auringon pilkkujen lukumäärä ja sen kehitys viimeisen 30 päivän aikana. 

VOACAP ikkunasta jotain bandia klikkaamalla saa kartalle auki bandikohtaisen kuuluvuusennusteen. Tässä on valittuna 20m. Myös nuo tehot ja muut voi valita tuosta VOACAP ikkunan alalaidasta klikkaamalla. Uutena infoikkunana on vaihtunut oikealle ylös kuva auringosta. Auringosta saa erilaisia kuvavaihtoehtoja kun klikkaa kuvaa alaosastaan.

Radiokelistä kiinnostuneelle saattaisi tämä MUF karttanäkymäkin olla mieleen. Kartalla näkyvät tässä sekä DX klusterin vihjeet että myöskin majakat, koska molemmat on infolohkoissa aktiivisina.

Tämä karttapohja kuvaa puolestaan ionosfäärin D-kerroksen vaikutusta. 

Tässä kartta on pistetty taas pyöreämpään muotoon, mutta tällä kertaa pallon puoliskot on erikseen. Kartan vasemmassa ylänurkassa olevassa infossa näkyy nyt DX vihjeen tiedot koska kursori on kyseisen vihjeen päällä kartalla.

DX:n tilalle voidaan valita myös jokin sateliitti jonka sijaintia seurataan. Tämä tapahtuu klikkaamalla vasemman reunan “DX” kohtaa jolloin avautuu ikkuna mistä sateliitin voi valita. Tässä on valittuna nykyään suosittu QO-100 vaikka se nyt ei mihinkään liikukkaan. Sateliitti on minusta nähden horisontissa jonkin verran yli 180asteen suunnassa. 

Tässä taas hieman uusia ikkunoita yläriville. Kolme isompaa infolohkoa näyttää nyt solar fluxia, viikonlopun kilpailut sekä aktiivisia POTA (Parks On The Air) vihjeitä. POTA:n sijaan voit valita myös SOTA (Summits On The Air) vihjeet. Vihjeet näkyvät luonnollisesti myös kartalla. 

Vihjeiden sijaan voit laittaa kartalle myös halutessasi tietoa esimerkiksi Reverse Beacon Networkista ja oman signaalisi kuuluvuudesta, tai vastaavasti PSKReporter sivustolta. Tällä tavoin voit hamikellostasi seurata missä oma signaalisi sillä hetkellä kuuluu kun workit.

Kartan alareunaan saa myös kuvassa näkyvän uutissyötteen niin halutessaan.

Tässä karttalla näkyy aurora ovaalit. Ylärivin infoissa solar flux, pilkkuluku sekä DRAP arvo (D-kerroksen vaimennus). Ihan oikeassa reunassa jälleen kartalla näkyvien majakoiden taajuudet.

Tässä on kartalle ruudukoksi valittu CQ-zonet ja niiden numerointi. Ylärivin infoikkunoissa näkyy taas pari uutta avaruussäätietoa. Vasempaan yläkulmaan on nyt ilmestynyt “ON THE AIR” teksti. Tuon tekstin saa ohjaamalla Raspin GPIO 21:stä eli piikkirimassa nastaa 40. On the air -teksti tulee kun kyseinen tulo maadoitetaan. Tähän voi siis tuoda vaikkapa radion PTT tiedon. Kannattaa kuitenkin laittaa radion ja raspin väliin optoerotin tai pieni rele (huomioi radiosi PTT linjan kytkentä ja mahdolliset virtarajoitukset), sekä GPIO nastaan ylösveto. 

Kartan klikkaaminen jostain kohtaa tuo esille myös kyseisen paikan säätiedot ylärivin infolohkoon. Infon voi valita myös pysyväksi, mutta mikäli kyseiseen ikkunaan on valittuna jotain muuta niin säätiedot näytetään vain hetken aikaa ja sen jälkeen ikkunaan palaa se mitä sinne oli valittu.

HamClockiin voi liittää myös oman sääanturin mallia BME280. Minun oli tarkoitus tätäkin toimintoa testata, mutta valitettavasti löysin varastoistani vain BMP280 anturin joka on hieman eri eikä ohjelma ymmärtänyt sitä. Jokatapauksessa halutessaan saa näkyville myös oman lämpötilan, kosteuden ja ilmanpaineen. Kyseinen anturi liitetään Raspin I2C väylään. 

Erilaisia näkymiä ja toimintoja jäi vielä jokaiselle itselleenkin tutkittavaksi, mutta tässä nyt niitä mitä itse tuli kokeiltua ja tutkittua. Varsin monipuolinen sovellus. En aiemmin osannut tällaisista haaveilla, mutta nyt se tuntuu jo varsin tarpeelliselta varusteelta asemalla. 

Muutamia hyödyllisiä huomioita testailuun ja käyttöön:

  • Voit sulkea koko näytön tilassa olevan HamClockin pitämällä hiirtä (tai kosketusnäyttöä) painettuna lukon kuvan kohdalta pitkään. Kun vapautat hiiren, avautuu valinnat joista voit sammuttaa sovelluksen, käynnistää sen uudelleen, tai käynnistää koko Raspin uudelleen. Pelkkä lukon klikkaaminen vain lukitsee/avaa näytön. 
  • Jos aiot tehdä tästä seinälle/pöydälle/hyllylle itsenäisen sovelluksen, kannattaa asennusvaiheessa valita sovellus käynnistymään automaattisesti sekä asetuksista säätää se toimimaan koko näytön tilassa.
  • Raspberrylle on hyvä varsinkin pidempiaikaisessa käytössä järjestää kunnollinen jäähdytys. Esimerkiksi itsessään jäähdytysripana toimiva alumiininen kotelo on hyvä.
  • Voit halutessasi asentaa itsellesi myös oman aikapalvelimen (katso aikaisempi artikkeli) jota HamClock käyttää tai käyttää gpsd:tä ja GPS:ää. Nämä pitää määritellä asetuksissa. 
     

Linkit:

HamClock ohjelman, asennusohjeet, usein kysytyt kysymykset, jne löydät ohjelman sivuilta:
https://www.clearskyinstitute.com/ham/HamClock/

HamClockista on saatavilla myös valmis tuote nimellä HFClock ja sitä valmistaa Veritium Research:
https://veritiumresearch.com/hf-clock/

Euroopassa HFClockia myy Lutz Electronics:
https://www.lutz-electronics.ch/stationaer/geraetezubehoer/hfclock/