Kätköily

Kätköilyharrastus nappasi minut mukaansa muutama vuosi sitten. Olin tutustunut harrastukseen jo aiemminkin ja kokeneemman ihmisen opastamana etsinyt ensimmäisen kätkön jo ehkä noin kymmentä vuotta aiemmin. Välillä joissakin muissakin yhteyksissä kätköily nousi puheenaiheeksi sitä harrastavien kanssa, mutta vielä tuolloin en kuitenkaan osannut oikein syttyä lajiin. En oikein ymmärtänyt mitä järkeä on etsiä jotain filmipurkkeja tai pakasterasioita ja pistää pelkkä nimi paperiin. Mutta sitten kun se kärpänen varsinaisesti puraisi itseäkin vuosia myöhemmin, niin niitä muovirasioita onkin tullut etsittyä ihan kohtuullinen määrä.

Harrastuksen myötä on tullut nähtyä monia upeita paikkoja ja saanut tutustua asioiden ja kohteiden historiaan. Tällaiset kätköt ovatkin mielestäni harrastuksen parasta antia. Ja tietysti hyvänä sivutuotteena purkkeja etsiessä saa mukavasti liikuntaa ja etenkin luonnossa mieli virkistyy.

Etsin kätköjä mielelläni pyöräillen tai talvella kävellen ja lumikenkäillen. Kauemmas joutuu tietysti menemään autolla, mutta joskus otan pyörän auton perään, ajan jonnekkin parkkiin ja lähden siitä sitten pyörällä etsimään alueen kätköjä. Tai jalkaisin, tai lumikengillä. 

Varusteitakin on jo ehtinyt kertymään jonkin verran. Välttämätön vakiovaruste on tietysti kynä, koska nimmari pitää lokiin aina kirjata. Olen hankkinut sellaisia kuulakärkikyniä jotka toimivat myös pakkasessa, joten ovat käyttökelpoisia myös talvella. Normaalihan jäätyisi eikä toimisi. Lyijykynällä taas on joihinkin materiaaleihin hankala kirjoittaa ja se olisi aina kuitenkin tylsä tai terä kokonaan poikki.

Sitten mukana kulkee tietysti tilanteesta riippuen iPhone ja varsinkin maastoon mennessä myös ihan oikea GPS. Olen tykästynyt Garminin GPSMAP 64sx malliin oikeilla nappuloilla ja kunnollisella maastokartalla. Sitä käyttää mukavasti talvellakin hanskat kädessä. Maastokarttana on Maanmittauslaitoksen karttapohja. Myös puhelimesta löytyy Karttaselain, jolla voi tarvittaessa MML maastokarttoja katsella. Puhelimen kätköilysovelluksena käytän Geocaching nimistä virallista sovellusta. Vaihtoehtoisiakin olisi, mutta en ole oikein nähnyt niissä mitään lisäarvoa ja ovat mielestäni jopa kömpelömpiä käyttää. Tosin niihin saisi joihinkin myös nuo MML kartat, mitä taas ei Geocaching sovellukseen saa. Siltä varalta, että tarvitsen katsoa puhelimesta kätköjä maastokartalta, niin minulla on asennettuna myös Cachly niminen sovellus varalla. Käytännössä kuitenkin yleensä käytän GPS:ää maastossa ja sovellusta vain kirjausten tekemiseen.

Muita varusteita on mukana tilanteesta riippuen esimerkiksi pinsetit, pihdit, peili, teleskooppimagneetti, roskanpoimija, onkivapa, teleskooppitikkaat, lumikengät, jne. Monenlaista pientä on siis tullut hommattua. Veneet ja muut kalliimmat ostokset olen kuitenkin jättänyt kauppaan – ihan niin pitkälle tämä harrastus ei ole sentään mennyt. Mielelläni silti hyppään jonkun toisen veneen kyytiin ja käyn etsimässä kätköjä myös saarista.

Myös omia piilotuksia on tullut tehtyä jonkin verran. Ajatukseni piilotusten suhteen on, että ne joko houkuttelisivat ihmisiä luontoon ja liikkumaan, tai sitten esittelisivät jotakin paikkaa tai aihetta. Tällaisista kätköistä saan myös itse eniten irti käydessäni toisten kätköillä.

Tulen luultavasti jollain aikataululla lisäilemään tänne myös ratkaisuja laatimiini mysteereihin. Niitä ei tietenkään kannata katsoa mikäli haluaa ensin yrittää itse. Jos hommasta ei kuitenkaan meinaa tulla mitään, niin apuakin on kuitenkin saatavilla. Löydettäväksihän nämä on tehty. Mielelläni autan tietysti myös niiden omien mysteerieni kohdalla mitä en ole tänne sivuille laittanut. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi kätköilysovelluksen kautta.

Jos tämä kaikki meni yli hilseen ja kätköily on sinulle ihan uusi tuttavuus, niin kannattaa lukaista vähän lisätietoa vaikkapa Metsähallituksen luontoon.fi sivulta:

https://www.luontoon.fi/geokatkoily